Sucuk özel karışım ve doldurma yöntemiyle geçmişi tarihe dayanan, kurutma işlemi, fermente ve ısıl işlem gibi yöntemlerle dayanıklı et ürünleri arasında bulunan lezzetler arasında yerini koruyor. Tüketici tarafından en fazla Kayseri ya da Afyon sucuğu arasında seçim yapmak zor olabiliyor. Peki, Kayseri sucuğu mu Afyon sucuğu mu daha kaliteli? Aradaki farkı araştırarak kendi damak tadınıza en uygun sucuk seçmek isteyen tüketicilerimiz için Kayseri ve Afyon sucuğunun birbirinden farklı özelliklerini anlatacağız. Sucuk üretiminde çemenli, çemensiz, sarımsaklı ya da farklı baharatların kullanıldığı sucukların hangi özellikleri olduğundan bahsedelim..
Kayseri Sucuğu Özellikleri Nelerdir?
Öncelikle Kayseri sucuğunun özel tekniklerinden bahsetmeden önce sizlere sucuk yapımından bahsedelim. Sucuk; sığır, manda gibi büyükbaş hayvanların sucuk için en uygun bölgelerinden et alınması işlemi ile başlar. Avşar Çiftliği %100 doğal sucuklar için hayvanların yetiştiriciliğini de yapmak daha kontrollü et kullanımını sağlamaktadır. Kayseri sucuğu mu Afyon sucuğu mu seçiminde detaylara değinmeye devam edelim..
Hazırlanan et karışımı için öncelikle kemiklerden, sinir ve diğer maddelerden ayrılan et saf hale getirilir. Ette kullanılan kuyruk yağı, etin mozaik yapısının kaybolmasına, yumuşak olmasına katkı sağlar. Bir taraftan özenle hazırlanan baharatlar karıştırılır, hamur haline gelen etler karıştırılır. Bu süreçte hazırlanması, doldurulması, ortamda dinlendirilmesi, asılması gibi birçok işlem sürecinden geçirilen sucuklar kullanıma hazır olur.
Kayseri Sucuğunda Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır?
Kurutma işleminde Kayseri bölgesinde gündüzün sıcak gecelerin serin olması sucukların daha verimli kurumasını sağlar. Rüzgâr her alandan estiği için sucukların kuruması her yönüyle eşit olur.
Renk oturması işlemi ise Kayseri'de bulunan doğal yer altı suyundan elde edilen doğal nitrat sayesinde gerçekleşir. Bu madde ile doğal kırmızı renk sağlanır. Sucuk için hazırlanan etlerin kıyılmadan önce su ile yıkanması sağlanır.
Kayseri Sucuğunun Üretim Yöntemleri Nelerdir?
Kayseri sucuğunda tercih edilen etler öncelikle üretim alanında çalışan ustalar tarafından kemiklerinden ve diğer maddelerden ayrılır, kuşbaşı halinde doğranır. Daha sonra kıyma makinesine girmeden önce nitrat olan su ile yıkanır. Kıyma makinesinden geçirilir. Sucuklar kıyıldıktan sonra harmanlama işlemi yapan mikser makinelerine koyulur.
Sucuk için kullanılacak olan doğal yağlarda kuşbaşı olarak hazırlanır ve etlerin üzerine konulur. Karışım için tuz, kimyon, baharat, ve sarımsak eklenir. 1 gün bekletilen etler, tekrar kıyılarak sucuk hamuru yapılır. Suni ya da doğal bağırsaklara doldurularak yapılan sucuklar kurutulur.
Afyon Sucuğu Özellikleri
Afyon sucuğu da en sevilen sucuk çeşitleri arasında yer alır. Türklerin eskiden günümüze yaptıkları pastırma, kavurma gibi ürünlerle birlikte sucuk da sevilen bir et ürünü olmuştur. Üretim aşamasının mantığı pastırma yapımına benzer. Çiğ kullanılan etin tuz ve baharat ile pişirilmesi sonucu ortaya çıkan sucuk, dayanıklı bir et ürünüdür.
Ekim ve Kasım aylarında yapılan sucuk üretimi için uygun koşulların oluşması önemlidir. Kesim yapılacak olan büyükbaş hayvanların pastırma yapımında kullanılmayan daha küçük et parçalarından elde edilir. Orta yaşa sahip olan kasaplık büyükbaş hayvanların tercih edildiği sucuk üretiminde genç hayvanların eti uygun olmaz.
Afyon sucuğunda kullanılan malzemeler;
- Yenibahar
- Karabiber
- Kuşbaşı et
- Sarımsak
- Zencefil
- Kırmızıbiber
Kesilen etler öncelikle kuşbaşı haline getirilir ve baharatlarla harmanlanarak ince delikli kıyma makinelerinden birkaç defa geçirilerek inceltilir. Sucuğun yumuşak olması adına yağ kullanılır. Yağlı kıymanın olmaması sucuğun oldukça sert olmasına neden olur. Etin hazırlık aşamasında -2° olması sucuğun kalitesi adına önemlidir.
Tuz kullanımı belirli aşamalarda olmalıdır. Temizlenen ve kurutulan bağırsağın doldurma işlemine hazır olması gerekir. İstenilen yerlerinden boğum halinde bağlanabilir ve kurutma işlemine şekil alması sağlanır. Bu bağırsaklarda dinlenen et yaklaşık 2–3 gün kurutulur.
Hangi Sucuk Tercih Edilmelidir?
Peki, Kayseri sucuğu mu Afyon sucuğu mu hangi sucuğu tercih etmeliyim? Kayseri sucuğu ya da Afyon sucuğu eskiye dayanan bir üretime sahiptir. Her yörenin özgü baharatları ile farklı bir lezzete kavuşan sucuklarda kullanılan asıl lezzet etin kalitesidir. Eski tarihlerden günümüze gelen, saklama koşullarının mümkün olmadığı dönemlerde et ihtiyacını en iyi şekilde karşılayan sucuk üretimi artık daha teknolojik şartlarla yapılıyor.
Hijyenin üst seviyede tutulduğu bu üretim bazı bölgelerde daha fazla üretilmektedir. Bunun nedeni iklim koşuları, yeraltı kaynakları ve özel baharatlarıdır. Kayseri ve Afyon bu iller arasında sucuk üretimine katkı sağlayan illerimiz arasındadır.
Doğal malzemeler ve baharatlar ile sucuğun kalitesini, lezzetini belirleyen sucukların %100 doğal olması önemli detaylardır. Sucuğun doğal olması ise et, yağ ve baharatların kaliteli, özenle yetiştirilmiş olmasına bağlıdır.
Sucuk Çeşitlerinde Kullanılan Malzemeler Aynı Mı?
Sucuk çeşitleri farklı kullanım amacına göre üretiliyor. Birçok üretici firma tarafından üretim tesislerinde tüketicilere ulaştırılan sucukların birbirinden farklı çeşitlerinde özel çeşniler kullanılır.
Kaliteli üretim alanında uygun koşullarda üretim hazırlığı yapılan, veteriner kontrolünde kesilen hayvanların etlerinin dinlendirilmesi, sucuk üretimi için ayrılması, sucuğun özel kılıflara doldurulması ve olgunlaşma süreci ortaya sucuk çeşitlerini çıkartır. En sevilen sucuk çeşitleri; kasap, parmak sucuk, çemenli ve çemensiz sucuk gibi çeşitleridir.
Afyon Acılı Parmak Sucuk
Büyükbaş hayvanların doğal ortamında yetiştirilerek büyümesi, özenle kaliteli yemlerle beslenmesi ile sucuk için gereken et, en uygun koşullarda oluşur. Lezzeti, kokusu, yumuşacık dokusu ile büyükbaş hayvanın kendi bağırsağından üretilen doğal kılıf ile korunur.
Osmanlı döneminin en meşhur baharatları arasında yer alan kırk çeşit farklı baharata yer verilir. Kahvaltılar için en sevilen parmak sucuk ister sade ister yumurta ile harikalar yaratır.
Avşar Çiftliği Acılı Parmak Sucuk Ürünümüze Görsele Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.
Afyon Kasap Sucuk
Kasap sucuk, en sağlıklı hayvanlardan alınan etlerin, %100 katkısız olarak baharatlarla buluştuğu, özel süreçler sonrası sofranıza gelen lezzettir. En sevilen lezzeti ile günün her saatinde tercihleriniz arasında olacak. Yumurta, börek, yemek, kuru fasulye gibi her öğünde kullanacağınız lezzetleri sofranıza getiriyor. Kasap sucuk en çok tercih edilen sucuk çeşitleri arasındadır.
Sucuk Kullanım Alanları
Sucuk tüm yemeklere yakışabilen, birçok alanda tercih edilen et ürünleri arasındadır. Sabah kahvaltısında ister sade isterseniz yumurta ile kullanabilir, yumurtalı sucuk yapabilirsiniz. Güne enerji ile başlayacağınız, en doğal etlerin sunduğu protein ile vücudunuzun bağışıklığını güçlendirebilirsiniz. İçerisinde kullanılan baharatların sağlık adına önemini biliyorsunuz.
Birbirinden sağlıklı ve şifalı baharatların en kaliteli et ile bütünleştiği sucuklar, daha lezzetli ve sağlıklı oluyor. Öğle saatinde çay yanında sevdiklerinize ikram edeceğiniz böreklerin içerisinde çok lezzetli atıştırmalıklar olarak kullanacaksınız. Akşam yemeklerinizde birçok bakliyat ile yakışan et ürünleri olarak kullanabilir, barbekü davetinizde en lezzetli sunumlar yapabilirsiniz.
Sucuk Üretiminde Kurutma İşleminin Önemi
Sucuk üretiminde en önemli aşamalar arasında kurutma işlemi vardır. Hazırlanan yağlı ve baharatlı hamurun kılıflara doldurulması sonucu asılma işlemi gerçekleşir. Asma işleminde sucuklar birbirine değmez. Temas etmeyen sucuklardan kalan sıvı süzülür. Nem oranı olabildiğince düşer.
Bu evreler uzmanlar tarafından kontrol edilerek gereken nem dengesine gelmesi sağlanır. Koşulların saklanma ortamı, kurutma süresi ve sıcaklığı kurutma işlemi için önemlidir. Kayseri ve Afyon bu anlamda doğal koşullara sahiptir. Bu nedenle daha fazla bu bölgelerde belirli aylarda üretimi eskiden bu yana yapılır.
Üretim tesislerinde de bu ortamın hazırlanması, teknolojik cihazların kullanılması sayesinde en iyi koşullar oluşturulmuştur. Sucuk üretimin en önemli aşamaları arasında yer alan kurutma işlemi sayesinde dayanıklı ve kaliteli sucuklar üretilir.
Bu yazımızda Kayseri sucuğu mu Afyon sucuğu mu? Konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/pastirma-uretimi-asamalari linkinden ulaşabilirsiniz.