Gün içerisinde sıklıkla tekrar edilen yemek yeme aktivitesi bünyeye gerekli enerjinin alımı için gereklidir. Besin değerleri ve yiyeceğin faydaları gözetilerek yapılan beslenme kişiye yalnızca enerji vermekle kalmaz aynı zamanda sağlıklı bir öğün oluşturmasına da yardımcı olur. Et, sebze, baklagiller ve meyveleri dengeleyerek sağlıklı öğünler oluşturulabilir.
Vücut için yeterli enerjinin sağlıklı bir şekilde alınması gün içerisinde yapılan aktivitelerdeki verimi artırır ve kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Ayrıca, kişinin bağışıklığının güçlenmesi, hastalıklara karşı direncinin artması ve yaşam standartlarının yükselmesi için de sağlıklı beslenme oldukça önemlidir.
Vücudun en çok ihtiyaç duyduğu maddelerin başında protein gelir. Kırmızı et, zengin bir protein kaynağıdır. Kırmızı etin faydaları vücuda protein sağlamakla bitmez. Aynı zamanda vücudun gereksinim duyduğu vitamin, mineral ve antioksidanları sağlama noktasında da oldukça önemli rol oynar.
Yetişkin bir kişinin günlük protein ihtiyacı yaklaşık olarak 45- 55 gramdır. Çocukların büyüme ve gelişim süreçlerine destek olan kırmızı et, zengin bir demir kaynağıdır. %75’i su, %20’si protein, %3’ü yağ, %1’i karbonhidrat, %1’i vitamin ve mineral içeren kırmızı et çeşitlerini özenle temin etmelisiniz. Profesyonel ekibi ve titiz üretim anlayışla Avşar Çiftliği’nden yiyeceklerinizi temin edebilir, kırmızı etin faydalarından gönül rahatlığıyla yararlanabilirsiniz.
Dana Füme Roastbeff Sade 200 Gr ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.
Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir?
-Kırmızı etin faydalarının başında enerji deposu olması gelir. Doyurucu ve besleyici bir öğün oluşturmanıza olanak sağlayan kırmızı et, enerji vererek günü daha iyi geçirmenize olanak sağlar.
-Kırmızı et, çocukların gelişimini destekler. B6 ve B12 vitaminlerinin temel kaynağı olan kırmızı et, günlük protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Protein günlük olarak alınması gereken bir maddedir. Alınması gereken miktar kişiye ve kiloya göre değişkenlik gösterir.
-Kırmızı etin faydalarından biri de kas yapısını güçlendirmesidir. Kırmızı etin içerisindeki protein grupları kasların oluşum ve güçlenmesine katkıda bulunur. Bu sebeple özellikle sporcuların ve spor yapan kişilerin diyet listelerinde tercih edilir.
-Kırmızı et kansızlığın giderilmesine yardımcı olur. Vücudu kansızlığa karşı korumak için alınması gereken vitamin ve mineraller bulunur. Kırmızı et yüksek demir içeriği sayesinde kansızlığı karşı koruyucudur. Kreatin açısından zengin bir besin olan kırmızı et beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
-Yine içerdiği B6 ve B12 vitaminleri sayesinde hafızayı güçlendirir. Düzenli aralıklarla kırmızı et tüketerek daha kuvvetli bir hafızaya sahip olabilirsiniz. Unutkanlık problemi yaşıyorsanız beslenme alışkanlıklarınıza kırmızı et ekleyebilirsiniz. Kırmızı etin faydaları arasında cilde aydınlık vermesi de bulunur.
-Cilt güzelliğine katkı sağlayan ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olan kırmızı etin içerisinde A, D, B6 ve B12 vitaminleri bulunur. Bu vitaminler cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Bu vitaminler hücre yenileyici özelliğe sahiptir. Böylece cildin kendini yenileme sürecine katkıda bulunurlar. Daha genç ve parlak bir görünüm elde etmenize yardımcı olurlar. Hemoglobin üretiminden sorumlu olan demir, vücuttaki oksijeni taşır. Bu sayede organların sorunsuz çalışmasını sağlar. Demir eksikliği anemiye sebep olabilir. Düzenli olarak kırmızı et tüketerek vücuda gerekli olan demiri alabilirsiniz.
-Hamilelik süresince kırmızı et tüketmek annenin bol miktarda sağlıklı besin almasını sağlar. Bebeğin sağlıklı bir beyin yapısına sahip olması, kas ve solunum sisteminin gelişmesi ve kemik yapısının oluşması için annenin sürekli protein, vitamin ve mineral alması gereklidir. Anne beslenmesine ölçülü bir şekilde kırmızı et ekleyerek bebeğin gelişimine destek olabilir. Kırmızı et tüketimi gerekli olduğundan anne için en uygun pişirme yöntemi bulunmalıdır.
Kırmızı Eti Ne Kadar Tüketmelisiniz?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yetişkin bir kişi günlük ortalama 100 gram kırmızı et tüketebilir. Kırmızı etin faydalarından yararlanmak için bu miktar haftalık olarak maksimum 500 grama çıkarılabilir. Kırmızı etin faydaları çok fazla olsa da her yiyeceği ölçülü tüketmek gereklidir.
Kırmızı et kontrollü bir biçimde tüketilmeli ve ortalama miktarların üzerine çıkma gibi bir durum oluşursa vücuttaki etkileri gözlenmelidir. Özellikle profesyonel sporcular ya da sporla düzenli olarak ilgilenen kişiler enerji verdiği, kas yapım ve onarım sürecine destek olduğu için daha fazla kırmızı et tüketimine ihtiyaç duyarlar.
Kırmızı et içerdiği yoğun protein içeriğiyle sporcu beslenmelerinin vazgeçilmez gıdalarındandır. Spor yapan kişilerin günlük aldığı kalorinin %15’inin protein olması tavsiye edilir. Öte yandan fazla protein alımı, normalden fazla kalsiyum kaybına sebebiyet verebilir. Böyle zamanlarda vücut sıvı ve idrar çıkışıyla kalsiyumu dışarı atar.
Kırmızı Et Tüketimi İçin Tavsiyeler
Kırmızı etin faydaları saymakla bitmez ancak besinden maksimum faydayı almanız için kişisel gereksinimlerinizi gözeterek tüketmeniz gerekir. İhtiyacınız dahilindeki porsiyonları ve tüketme sıklığınızı titizlikle belirlediğinizde dengeli ve sağlıklı beslenebilirsiniz. Bu noktada bir diyetisyenden destek alabilirsiniz.
Her gıda için farklı pişirme önerileri bulunur. Lezzet ve sağlık dengesi kurularak pişirme yöntemine karar verilebilir. Hangi pişirme tekniği ile daha sağlıklı gıda elde edilebileceğine dair pek çok alternatif bulunur. En sağlıklı pişirme seçeneklerinden biri haşlamadır. Bilhassa hastalıklara karşı, bağırsak sağlığını düzenleyen etkisi sebebiyle haşlama et tüketimi önerilir. Ayrıca, eti kemiği ile birlikte kaynattığınızda daha sağlıklı bir besin elde edebilirsiniz. Bu sayede haşlamanın hem etinden hem de suyundan ayrı ayrı faydalanabilirsiniz.
Haşlama et ya da kemik suyu tüketmek, iltihapları azaltır. Enfeksiyonlara karşı korunmanıza yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır ve eklem ağrılarının önüne geçer. Ek olarak, haşlama et tüketiminin vücut üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır. Seçtiğiniz etin kalitesi etten alacağınız fayda ile doğru orantılıdır.
Etin üretimi ve hazırlanması steril ortamlarda gerçekleşmelidir. Katkısız ve doğal olmalıdır. Temiz ve özenli üretim anlayışıyla Avşar Çiftliği’nden güvenle et temin edebilirsiniz. Etin besin değerlerini koruması için etin saklama koşullarına özen göstermeniz gereklidir. Ayrıca, etin pişirme yöntemi de besin değerlerinin korunması yönünden kritik bir rol oynar. Taze kesilmiş etleri tüketmeden önce en az bir gün dinlendirmelisiniz. Dondurulmuş etleri tüketirken çözünmesi için kendi haline bırakmalı, ani sıcaklık değişikliklerinden kaçınmalısınız. Eti dondurucuda bekletiyorsanız ilk olarak buzdolabında bekletmeli ardından oda sıcaklığına çıkarmalısınız.
Tütsülenmiş Kuru Et Antrikot 200 Gr ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.
Kırmızı Etin Besin Değerleri
Kırmızı etin faydalarından gerekli ölçüde yararlanabilmeniz için yağsız kısmından tercih etmeniz tavsiye edilir. Ayrıca, eti nereden temin ettiğiniz de oldukça önemlidir. Katkısız ve %100 doğal ürünleriyle öne çıkan Avşar Çiftliği’nden gönül rahatlığıyla kırmızı et temin edebilirsiniz.
Kırmızı etin içerisinde bulunan protein, diğer pek çok protein kaynağı gibi yağ da içerir. Vücuda alınan fazla yağ, istenmeyen kilolara sebep olabilir. Ayrıca, vücuda fazla yağ alımı kalp damar hastalıklarına ya da şeker hastalığına da neden olabilir. Bu sebeple yağ tüketiminde kontrollü davranmak önemlidir.
Ek olarak yağlı etlerde kolestrol içeriği de daha yüksek olacaktır. 100 gram kırmızı etteki besin değerleri yaklaşık olarak belirlenmiştir. Etin yağlı ve çok yağlı olması bu değerleri değiştirebilir. Yağsız ve az yağlı 100 gram etin içerisinde 26 gram protein, 3.5 gram yağ, 57 miligram sodyum, 421 miligram potasyum, 73 miligram kolestrol, 6 miligram kalsiyum ve 1.2 miligram demir bulunur.
Önceki yazımızı https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/birbirinden-lezzetli-yoresel-afyon-yemekleri linkinden okuyabilirsiniz.