Türk mutfağında, Osmanlı döneminden günümüze kadar pastırma çeşitleri kullanılmaktadır. Türk mutfağıyla özdeşleşmiş ve vazgeçilmez lezzeti ile kahvaltılarda ve bazı yemeklerde kullanılan pastırma kalitesi yemeğe lezzet vereceği gibi aynı zamanda yemeğinizi sağlıklı bir menüye dönüştürmenize yardımcı olacaktır. Hayvanların etlerinden, pastırma ve sucuk üretimlerini, sağlıklı bir şekilde hijyen koşullarına uygun bir şekilde sunulmalıdır. Pastırma denildiğinde akla ilk olarak Kayseri gelse de, özel hayvan yetiştirmesi ve gelişmiş teknolojileri kullanmasıyla, pastırma üretimi konusunda Afyon bölgesi de lezzeti ile kendini göstermektedir. Tüm pastırma üretim aşamalarını, sağlık şartlarına uygun bir şekilde yürütülüyor olması ürünlerin hem sağlıklı hem de lezzetli olması en önemli unsurlardan biridir.
Pastırma Nedir? Nasıl Yapılır?
Pastırma, büyük baş hayvanların karkaslarında bulunan etler kullanılarak, kurutma yöntemiyle yapılan et ürünüdür. Pastırma üretimi, ev yapımı ve fabrika üretimi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tüm üretimlerde, aynı işlem aşamaları kullanılır. Ancak Avşar Çiftliği doğal ve katkısız malzemeler kullandığı için daha kaliteli üretimler yapmaktadır. Pastırma nasıl yapılır denildiğinde, işlem aşamalarının neler olduğu bilinmelidir. Büyükbaş hayvanların karkas bölgelerinden alınan etler, kemiklerden ve damarlardan çıkartılır, tuzlanır, yıkanır ve kurutularak çeşitli işlemlerden geçirilir. Hayvanların karkas bölgelerine göre etin yapısı ve özelliği farklı olacağı için pastırmalarında çeşitleri kullanılan et bölgesine göre değişecektir.
Lezzetli Pastırma Yapma
İnsanlar, kullanılan et türü ve güvenilir işlem aşamalarından şüphe edebilmektedir. Lezzetli pastırma yapabilmek için katkısız yemlerle sığırları doğal ortamda yetiştirilen yerleri tercih etmeli ve bu sığırların etleri ile pastırma yapan yerleri tercih etmeniz sağlığınız açısından büyük bir önem taşımaktadır.
Pastırmayı lezzetli yapan en önemli özellik, etin doğal olması ve pastırma üretimi aşamasında kullanılan malzemelerin %100 doğal olmasıdır. Pastırma yapımında kullanılan baharat çeşitleri ve çemeni, doğal olan ve hijyen koşullarına uyularak, tüm üretim aşamaları takip edilmektedir. Pastırma, büyükbaş hayvanların etinden yapılmakta, hayvanların da doğal ortamda yetişmesi, lezzet ve sağlık açısından önemlidir.
Pastırma Yapım Aşamaları
Pastırma üretiminde, olgunlaşmış ve orta yağlı sağlıklı büyükbaş hayvanlar kullanılmaktadır. Daha çok sığır ve manda etleri kullanılmaktadır.
Pastırma yapım aşamaları şunlardır:
- Söküm,
- Açım,
- Tuzlama,
- Yıkama,
- Kurutma,
Söküm aşaması, etlerin kemiklerden ayrılması ve büyük kütleler halinde bırakılmasıdır. Açım ise etlerin, fazla yağlardan, lenf yumrularından, büyük damarlardan ve sinirlerden iyice arındırılmasıdır.
Açım yapılan etler, dikdörtgen şeklinde kesilir ve büyüklük durumuna göre ipe geçirilir. Tuzlama işlemleri iki aşamada yapılır ve daha sonra tuzdan temizlenmesi için yıkama işlemine tabi tutulur. Daha sonra uygun şartlarda kurutma yapılan etler üzerine özel baharatlı çemen kaplanır ve iyice kurutulduktan sonra hazır duruma getirilir.
Tuzlama Aşaması
Büyükbaş hayvanların etleri, pastırma yapımı için uygun şekilde söküm ve açım yapıldıktan sonra ilk işlem olarak tuzlama işlemlerine tabi tutulur. Etin içerisine tuzun etki edebilmesi için et yüzeyinde, kas izlerine paralel olarak şekilde kesi izleri açılır.
Pastırma üretimi yapılacak olan etlerin tüm yüzeyleri tuzla iyice kaplandıktan sonra etler üst üste konulur. Tuzlama işlemleri 2 -3 gün sürebilmektedir. Pastırma yapım aşamalarının gerçekleştiği alanlar her zaman hijyenik ve soğuk ortam olmalıdır. Pastırma yapımı oldukça zahmetli bir iş gibi görünse de işini iyi bilen işletmelerden satın almanız sizin için en doğru karar olacaktır.
Tuzlama işlemleri iki aşamalıdır.
1. Tuzlama aşamasında, üst üste istiflenen etler 24 saat bekletilir.
2. Tuzlama aşaması çevirme döndürme işlemi olarak bilinir ve istiflenen etler çevrilir ve üste gelen kısımlar alta gelecek şekilde tekrar dizilir. Aynı işlem tekrarlanır. Bu şekilde de 12 ila 24 saat bekletilir. Bekletilen pastırmalar kurutma aşamasına alınır.
Kurutma Aşaması
Pastırma tuzlama işlemlerinden sonra etler üzerindeki tüm tuzlar alınır ve temiz su ile yıkanarak tuzlardan tamamen temizlenmesi sağlanır. Kaliteli ve sağlıklı pastırma üretimi yapabilmek için kurutma işlemlerini farklı aşamalarda yaparak hazır hale getirilmesi gerekmektedir. İlk kurutma işlemi, doğal koşullarda yapılan yöntemdir.
Güneşli ve rüzgarlı günlerde ya da klimalı kurutma odalarında yapılabiliyor. Etlerin büyüklük durumuna göre güneşli havalarda kurutma işlemi 3 ila 5 gün, soğuk havalarda ise 15 gün ya da daha uzun süre yapılabiliyor. İkinci kurutma yöntemi, kalın pastırma etlerinde kullanılmakta, terleme ya da ağarma işlemi olarak bilinmektedir. Soğuk havalarda 10 güne kadar kurutma yapılabiliyor. Çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra etler, çemenle kaplanır ve tekrar askıya alınarak iklim şartlarına göre 7 gün kurumaya bırakılır.
Pastırma Çeşitleri
Üretimi yapılan pastırmalar, hayvanların etlerinin alındığı bölümü göre çeşitlere ayrılmaktadır. Pastırma çeşitleri hem lezzetinin hem de fiyatının farklı olduğunu göstermektedir.
Pastırma çeşitleri şunlardır;
- Özel yağsız pastırma,
- Çemensiz pastırma,
- Sırt pastırma,
- Tütünlük pastırma,
- Antrikot pastırma,
- Bonfile pastırma,
Sığırların karkaslarında etlerin yapıları farklı özelliklere sahiptir. Doğru yöntemler kullanıldığında tümü farklı lezzetlere sahip olacaktır. Üretilen pastırma ve sucuk ürünleri güvenle tüketilebilecek, Afyon pastırmalarının da sağlıklı, lezzetli olduğu görülebilecektir.
%100 Doğal Pastırma Yapmak
Pastırma üretimi aşamasında, etin çeşitli aşamalardan geçirilerek, tüketime hazır hale getirilmesi işlemlerini kapsamaktadır. Tamamen doğal pastırma yapmaya özen gösteren güvenilir ve kaliteli ürünler için katkı maddesi kullanmamaya, tüm işlemlerin doğal olmasına önem verilmelidir.
Doğal pastırma üretimi yapabilmek için ana malzeme olan etlerin, doğal ortamda ve katkısız yemlerle yetişen sağlıklı sığır olması gerekiyor. Pastırmanın kalitesi için eti kullanılacak olan sığırın 3 ile 7 yaş arasında ve orta yağlı dikkat edilmelidir.
Pastırma yapım aşamalarında, et içerisinde bulunan tendon, sinir, büyük damar ve fazla yağların iyice ayıklanmış olması, ürün kalitesini artıracaktır. Pastırmaların içerisinde bulunan bazı baharat çeşitleri doğal ortamda korunmasına yardımcı olacağı için kullanılmaktadır.
Avşar Çiftliği Pastırmaları
Afyon’da bulunan Avşar Çiftliği %100 doğal içeriğe sahip pastırmaların üretimini yapar. Çiftliğin katkı maddesi kullanmaksızın ürettiği pastırmalar gurme pastırma ve yemeklik pastırma olarak ikiye ayrılır. Gurme pastırmalar firma tarafından özel baharatlar kullanılarak gurmelerin ağız tadına uygun olacak şekilde üretilir. Kahvaltılar için vazgeçilmez olacak gurme pastırmalar hem aile hem de misafirlere ikram için kullanarak sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.
Avşar Çiftliği Gurme Pastırma Ürünümüze Görsele Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.
Avşar Çiftliği tarafından üretilen ikinci pastırma çeşidi ise yemeklik pastırmadır. Kuru fasulye veya sebze yemeklerinin pastırmayla tatlanmasını isteyenlerin tercih edebileceği üründür. Sulu yemekler yanı sıra fırın yemeklerinde de kullanıma uygundur. Hem aile için hem de misafire ikram etmek için Avşar Çiftliği'nin yemeklik pastırma ürününü tercih edebilirsiniz.
Pastırma Fiyatları
Et ürünleri arasında fiyatı en yüksek olan ürün pastırmadır. Bunun nedeni ise işlem aşamalarının çok ve zahmetli olmasıdır. Pastırma fiyatları, pastırma çeşitlerine göre değişmektedir. Büyükbaş hayvanların, farklı bölümlerinden alınan etlerle yapılan pastırmaların lezzet ve kalite farkı olduğu için fiyatları da farklı olacaktır. Kalitesiz ürünlerin fiyatları düşük olabilecektir.
Ancak ucuz pastırma alınmaya çalışılırken, tüketilecek pastırmanın insan sağlığı açısından olumsuz özelliklere sahip olabileceği bilinmelidir. Pastırma alırken, eti kullanılan hayvanın nitelikleri bilinmeli ve karışım olmayan etler tercih edilmelidir. Doğal, kırmızı etleri kullanarak katkı maddesiz olarak üretim yapılan işletmeleri tercih etmelisiniz.
Bir önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/pastirmanin-bilinmeyen-7-faydasi linkinden ulaşabilirsiniz.