Salam tavuk, hindi ya da dana etine bazı katkı maddelerinin eklenmesi ve bu maddelerle beraber etin hamur haline gelmesi ile şekillendirilmekte, şekillendirildikten sonra ise dumanlanıp suda da haşlanmaktadır. Bu aşamalar genel olarak salam nasıl yapılır konusunu açıklamaktadır.
Salam özellikle 2000’li yıllardan sonra kahvaltılık olarak ya da tost, sandviç ya da böreklerde kullanılmaya başlanmıştır. Yaygın olarak bu şekilde kullanılmasından önce ise Türk mutfağında yer alan sucuk ve pastırma gibi lezzetler daha çok tüketilmekteydi. Sosis ya da salam gibi lezzetlerin fiyat açısından daha uygun olması, fıstıklı dana salam ya da tavuk, dana salam ve hindi salam gibi ürün çeşitliliğinin olması yaygın olarak tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır.
Salam Yapma Yöntemleri
Tüketicilerin damak tercihlerine göre farklı baharat ve fıstık gibi kuruyemişlerin eklenerek üretildiği salamlar, ürün çeşitliliği açısından müşteri dostudur. Kırmızı et tüketmeyen kişiler için beyaz etten yapılan salam çeşitleri vardır. Bu çeşitlerinin yanında tost, omlet, pizza ya da dürüm şeklinde kahvaltı ve ara öğünlerde de tüketilebilmektedir. Hemen her öğünde tüketilen salam nasıl yapılır?
Öncelikle salam yapımında kullanılacak olan etlerin kuşbaşı ya da daha küçük parçalar halinde doğranması ile işe başlanır. Bu parça etler robottan geçirilerek püre ya da kıyma kıvamına gelir. Homojen bir durumda olan etin içine farklı özelliklerdeki katkı maddeleri, baharatları ya da kuruyemişleri eklenir. Bu harç yapma işlemi tamamlandıktan sonra oluşan kıvama istenen şekil verilir. Genellikle rulo şekli uygulanmaktadır. Bu aşamadan sonra ise salamın haşlanması adımı gelmektedir. Bu halde salam nasıl yapılır sorusu aşamalı olarak cevaplanmaktadır. Eğer dana salam fıstıklı olarak yapılacaksa da fıstıkların harca eklenmeden önce kabuklarından ayrılması ve haşlanması gerekir. Bu aşamalardan sonra harca katılmalıdır.
Salam Kaç Kalori?
Günlük olarak tüketilen hemen her besin belirli bir miktar kaloriye sahiptir. Salam kalori açısından biraz zengin bir işlenmiş et ürünüdür. Etin türüne ve hazırlanırken içine eklenen katkı maddelerine bağlı olarak salamın kalori miktarı değişiklik gösterebilmektedir. Salam kaç kalori sorusu özellikle belirli yemek kısıtlamasında olan ve yediklerine dikkat edenler için önem arz etmektedir.
Salamların kalori miktarları etin cinsine göre değişmektedir. Bununla beraber tüketilecek salamın gram cinsinden miktarı da kalori açısından değişikliğe neden olabilmektedir. tavuk ve hindi salamların kalori miktarları dana salamlara kıyasla daha azdır. Bu nedenle salam nasıl yapılır sorusunun cevabında da verildiği gibi etin cinsine göre kalori miktarı da değişmektedir.
Salam Pişirilir mi?
Günümüzde sağlıklı yaşam, organik gıda, temiz içerikli ürünler gibi trendler yükseliştedir. Salam zararlı mı ya da salam çiğ yenir mi gibi soruların sorulma nedenleri arasında yer alan bu trendler salam pişirilir mi ve salam kızartılır mı sorularını da beraberinde getirmektedir.
Salam nasıl yapılır konusunda salamın içeriğindeki ürünler, et bazlıdır. Salamın harcı yapıldıktan sonra her ne kadar haşlansa da bazı tüketiciler salamın pişirilmesi gerektiğini düşünüyor olabilir. Bu açıdan tüketici tercihine kalmış bir konu olmakla beraber sağlıklı işlenmiş et ürünlerinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu açıdan en iyi salam markası olarak Avşar Çiftliği ürünleri yüksek kalite ve ürün sunumu ile tavsiye edilmektedir.
Salam Nasıl Yenir?
Salamın yeniş biçimi genellikle kahvaltılık şeklindedir. Damak zevkine ve tercihine göre pişirilmesi istenir ise omletlerde, tavada ısıtılarak ya da kavrularak, tostlarda iç malzemesi olarak, börek ya da pizza harçlarında kullanılarak pişirilmiş biçimde tüketilebilmektedir. Kahvaltının haricinde öğle yemeklerinde ya da ara öğünlerde de rahatlıkla tüketilebilmektedir. Bu halde salam nasıl yenir sorusu da cevaplanmaktadır.
Salam nasıl yapılır aşamalarından yola çıkılarak salamın nasıl yeneceğine dair fikir üretmek ise tamamen tüketici tercihinde olan bir durumdur.
Bu yazımızda salam nasıl yapılır sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımız için https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/pastirma-nasil-yapilir linkine tıklayabilirsiniz.