Yemek yeme ve hazırlama alışkanlıkları kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hızlı ve pratik yiyecekleri tercih edenlerin olduğu gibi daha uzun sürede hazırlanan yiyecekleri tüketmeyi tercih eden kişiler de mevcuttur. Her iki grup için de yiyecek seçimi büyük önem arz eder.
Sucuk hem pratik tariflerde hem de aşamalı olarak uygulanan tariflerde kullanılabilen bir yiyecektir. Bu yanıyla geniş bir damak zevkine hitap eden sucuk türleri mutfağın aranan isimlerindendir. Kendine özgü bir lezzete sahip olan sucuk dana etinden üretilir ve baharatlarla harmanlanması sebebiyle damakta kalıcı bir aroma bırakır.
Türk mutfağında da belirgin bir yere sahip olan sucuk ile kahvaltıdan akşam yemeğine pek çok yiyecek çeşidi oluşturmak mümkündür. Avşar Çiftliği’nin doğal ve katkısız ürünler kullanarak hazırladığı sucukları güvenle tüketebilirsiniz.
Sucuk Nasıl Yapılır?
Sucuk uzun bir tarihe sahip olan yiyeceklerdendir. Bu sebeple yapım aşamasında kullanılan pek çok yöntem geçmişe dayanır. Geleneksel yöntemler teknolojik imkanlarla buluşturularak sucuk türleri oluşturulur.
Fermente yöntemi bu yöntemlerdendir. Fermente sucuk yapmak için katkısız dana etleri ince ince kıyılır ya da tercihe bağlı olarak kıyma haline getirilir. Sonrasında baharat karışımı ile birlikte harmanlanır. Harmanlanan karışım sucuk yapımı için özel tasarlanmış olan bağırsak kılıflarının içine yerleştirilir. Fermantasyon işleminin tamamlanması için bekletilir.
Dana Fermente Kangal Sucuk ( 500 GR ) ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Fermente sucuk doğal yollarla kurumaya bırakılır. Katkı ve koruyucu olmadan tamamlanan bu işlem biraz zaman alabilir. Teknolojik destek gören ısıl işlem gören sucuklar fermente sucuklara oranla daha hızlı bir şekilde tüketime hazır olabilir.
Bu iki türde sucuğun hazırlanma şekli aynı olmakla birlikte tüketime hazır hale gelme süresi farklılık gösterir. Profesyonel üretim ekibi ve titiz üretim anlayışıyla Avşar Çiftliği’nden doğal ve katkısız sucuk türleri temin edebilirsiniz.
Sucuk Türleri Nelerdir?
Uzun bir raf ömrü sunan sucuk, kendine has bir lezzet ve kokuya sahiptir. Sucuk seçimi yaparken karar verme sürecinizi hızlandırmak için sucuk türleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sucuk yapımı yörelere ve markalara göre değişiklik gösterebilir. Sucuk birkaç temel türe sahiptir.
Sucuk türleri arasında popüler bir yere sahip olan kangal sucuk, sucuk karışımının kılıflara doldurulması ve kılıfın iki ucunun birbirine bağlanması ile elde edilir. Uzun formda şekillendirilen baton sucuk, dilimleme ve hazırlama rahatlığı sunar. Sandviçler için pratik bir alternatif olan parmak sucuk, parmak boyutunda olduğu için bu ismi alır.
Acılı Parmak Sucuk (500 Gr) ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.
Baharatlarla zenginleştirilerek oluşturulan varyanta sucuk, daha yoğun aromalı sucuk tüketmek isteyenler için ideal bir seçim olabilir. Sucuk çeşitleri içerisinde barındırdığı su oranına göre de birbirinden ayrılabilir. Sucuk karışımının içerisinde %30- %35 oranında su barındıran tür tam kuru sucuk olarak sınıflandırılır. Geleneksel Türk sucuğu tam kuru sucuktur. Yarı kuru sucuk türünde su oranı %40 ile %50 arasında değişir.
Az kuru sucuk olarak sınıflandırılan sucukta su oranı %50’den başlayarak kademeli olarak artar. Sucuk karışımının içerisinde bulunan su oranına göre alternatifler çeşitlendirilir. Avşar Çiftliği sucuk yapımında büyükbaş hayvan eti kullanır. Dana eti sucuğun lezzetini artırır.
Sucuğun Besin Değerleri
Sucuğun besin değerleri içerisinde kullanılan malzemelere göre değişkenlik gösterebilir. Avşar Çiftliği %100 doğal ve katkısız sucuklar üretir. Sucukların içerisinde dana eti ve baharatlar mevcuttur. Bu sebeple içerik değerleri yaklaşık olarak verilebilir. 100 gram sucuk yaklaşık olarak 385 kaloridir.
100 gram sucuğun içerisinde 35 gram yağ, 18 gram doymuş yağ, 3 gram karbonhidrat, 14 gram protein, 2 gram tuz ve 0.5 gram şeker bulunur. Sucuk türlerinin besin değerlerini koruyabilmesi için saklama koşulları büyük önem taşır. Sucuğu kullanmaya başlamadan önce kuru ve serin ortamda, tüketmeye başladıktan sonra da mutlaka buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
Sucuğun paketini açtıktan sonra üç gün içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir. Sucuğu pişirerek tüketebildiğiniz gibi paketinden çıkarıp direkt de tüketebilirsiniz. Belirgin protein içeriği sayesinde sporcular ve kalori takibi yapan kişiler için de uygundur.
Sucuk Türleri ile Yapılabilecek Tarifler
Sucuk hem kahvaltı hem atıştırmalık hem de ana yemek yaparken kullanabileceğiniz bir yiyecektir. Yoğun sucuk aromasıyla doyurucu bir ana yemek olan dolgu kenarlı pizza yapabilirsiniz. Kahvaltılarda sucuk hem doyurucu hem de lezzetli bir seçeneğe dönüşebilir.
Hızlı ve pratik olmasıyla öne çıkan sucuklu yumurtayla güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. İç harcına kaşar ve sucuk koyduğunuz lokmalık kahvaltı poğaçaları hazırlayabilirsiniz. Bu poğaçaları piknik gibi dış mekan etkinliklerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Pizza ve börek gibi iki farklı lezzeti bir araya getirerek kapalı pizza börek yapabilirsiniz. İç harcında pizza malzemelerinden ve sucuk türlerinden destek aldığınız böreğin üstünü hamurla kapatıp fırınlayabilirsiniz.
Rendelenmiş patatesten kalorisi düşük ve besleyici bir sucuklu tost yapabilirsiniz. Rendelenmiş patatesin suyunu aldıktan sonra tost makinesinde pişirme kağıdı yardımıyla kızartabilirsiniz. Sucuk ve kaşarla birleştirdiğiniz tostunuzu dilerseniz alüminyum folyoya sararak yanınızda taşıyabilirsiniz. Özellikle çocukların ilgisini çeken ve yemek yeme pratiği kazandıran lokmalık pizzalar yapabilirsiniz.
Evdeki malzemelerle kolayca elde edebileceğiniz pizza hamurunu Avşar Çiftliği’nden temin ettiğiniz sucuklarla lokmalık pizzaya dönüştürebilirsiniz. Kalabalık bir akşam yemeği için farklı damak zevklerine de hitap eden karışık pizzalar yapabilirsiniz. İster kahvaltı isterse öğlen yemeği olarak kullanılabilen tava böreği yapabilirsiniz. Lavaş ya da yufka kullanarak oluşturabileceğiniz tava böreğinde sucuk, kaşar ve salçalı sosun uyumuyla lezzetli ve doyurucu bir yemek oluşturabilirsiniz.
Kısıtlı bir zamana sahipseniz kapya ve çarliston biberle sucuk sote yapabilirsiniz. Tost tüketmeyi seviyorsanız yanınızda taşımaya da imkan veren alternatiflerden biri olan ayvalık tostu hazırlayabilirsiniz. Rus salatası ve sucuğun uyumuyla keyifli bir ara öğün geçirebilirsiniz.
Yeterli vakte sahipseniz sucuk türleri ile pide yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kapalı ya da açık şekilde yaptığınız pideleri zeytin ve kaşarla süsleyebilirsiniz. Pide hamuru hazırlamak zahmetli geliyorsa milföy hamuruyla pide yapabilirsiniz. Pide, börek, tost gibi yiyecekleri domates, salatalık ve yeşillikle birlikte servis edebilirsiniz.
Sucuk Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
Öğünlerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan sucuğun pek çok faydası vardır. Bedenin hormon dengesini korumak ve kas kütlesini canlı tutmak için düzenli olarak protein almaya ihtiyacı vardır. Ek olarak, protein beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasına da destek olur.
Sucuk türleri yüksek oranda protein içerir. Porsiyon başına düşen birkaç gram protein sayesinde bedenin ihtiyacı olan proteini karşılamaya yardımcı olur. Sağlıklı kan hücreleri için B-12 vitamini gereklidir, sucuk iyi bir B-12 vitamini kaynağıdır. B vitamininin diğer türlerini de büyük oranda barındıran sucuk, özellikle yağ oranı düşük çeşitleriyle vitamin deposudur.
Demir, özellikle kas sağlığı için gereklidir. Sucuk tüketerek bedeninizin günlük demir ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Cilt pek çok farklı sebebe bağlı olarak yıpranır. Cildin aşınma, zedelenme ve yıpranma süreçlerinde protein ve kolajen desteği gereklidir. Kontrollü olarak tüketilen az yağlı ve az baharatlı sucuk, cildin onarılmasına yardımcı olur.
Saç diplerini besleyen ve yeni saç oluşumunu destekleyen sucuk sayesinde saçlardaki parlaklık artar. Öğünlerinize sucuk ekleyerek ve belirli aralıklarla tüketerek sucuğun faydalarından yararlanabilirsiniz.
Önceki yazımızı https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/pratik-ogrenci-yemekleri linkinden inceleyebilirsiniz.